17.12.07

Suoraviivainen ja suunnitelmanmukainen

"Uskoin kuitenkin olevani poikkeus. Lähes kaikki muut ihmiset elävät eheää, kokonaista elämää. Kaikki muut ottavat kuminauhoja talteen ja latovat niitä kannellisiin kuminauharasioihin, jotka sijaitsevat keittiöiden kaapistojen alimmissa laatikoissa. Seuratessani useita vuosikymmeniä kyvyttömyyttäni pinota, rullata, viikata ja mapittaa, hyväksyin lopulta puutteeni. Oivalsin, että se on korvattavissa yllättävän helposti teoilla, jotka vaikuttavat järjestelmällisiltä mutta eivät vaadi todellista kärsivällisyyttä ja organisaatiokykyä. "
Sinikka Nopola, Eheän elämän aattona, kirjasta Tervehdin teitä kevätsukkahosuilla

Ensimmäisessä koulutodistuksessani luki pyöreällä kaunokirjoituksella: ”Opettele pitämään huolta tavaroistasi.” En opetellut. Laukkuni on hävettävän suttuinen ja paperini ryppykulmaisia. Tarvon jatkuvassa mährämudassa. Huoleton suhtautumiseni siisteyteen ärsyttää lähipiiriäni, mutta onneksi olen löytänyt yhden järjestelmällisyyden saarekkeen elämääni: tietokone.

Kyvyttömyyteni hallita kuminauharasioita kumuloituu yleensä siihen pisteeseen, että joulusiivouksen sijaan puunaan tietokonettani. Lajittelen, järjestän ja varmuuskopioin huolella. Kansiopolkuni ovat hierarkkisia, tiedostonimet loogisia, työpöytä suoraviivainen ja suunnitelmanmukainen.

Ajan kolme tai neljä erilaista puhdistusohjelmaa. Käyn näppäimistönvälejä läpi pumpulipuikolla. Huitaisen väliaikaiset tiedostot pois ja ihailen, miten kirkasta ja puhdasta kaikki on. Lopuksi tuuletan vaihtamalla taustakuvaa. Tyydytyksen tunne on suuri, kun viimeiseksi tyhjennän roskakorin. Etäisesti kuulen, miten poikaystävä pauhaa imurin kanssa.

2 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Mitä pitäisi ajatella ihmisestä, jolla sekä elämä että tietokone ovat ikuisessa sotkutilassa?

t. Sun äitis (jota ei tule sotkea sun siistiin äitiis)

Annu kirjoitti...

Kiva, kun kävit meillä ja linkkasit tänne! Mää oon kans ihan pellolla :)