14.6.10

Talot täynnä tarinoita

Edellisessä postauksessa haaveilin siitä, että Vaahteramäesta tulisi sukulais- ja ystäväpiirissäni tuttu talo. Tarkemmin ajateltuna Vaahteramäestä on jo syntynyt kymmeniä tarinoita, jotka liittyvät eri tavoin eri ihmisten elämäntarinoihin.

Opettelin digi-kamerani käyttöä ja näpsin kuvia Vaahteramäen rakennuksista. Tässä pikainen tutustumiskierros Vaahteramäen arkkitehtuuriin.
Ensimmäinen rakennus oli rannan huvimaja, joka valmistui kesällä 1996. Muistan, miten mieheni naputteli ikkunoita kotimme olohuoneessa. Järvenpuoleiset ikkunanpokat ovat nyt lahonneeet, joten pitää hankkia uudet ostoikkunat. Alkuvuosina huvimaja oli kaiken toiminnan keskipiste; juhannusjuhlia, märkiä uimapukuja ja kesäkahvit.

Seuraavaksi valmitui vaja. Mieheni osoitti yllättävää romanttisuutta taiteilemalla pistosahalla pienen sydämen huussin oveen.




Vähitellen pääsimme viettämään kesiä saunarakennukseen, johon kuuluu saunan lisäksi tupa, parvi ja verstas. En tiedä parempaa aamukahvipaikkaa kuin pikkutalon aurinkoinen veranta. Verstas on mieheni valtakuntaa; sinne en pääse ainakaan siivoamaan. Verstaalle on säilötty myös erilaisia isokokoisia lapsuusmuistoja, esimerkiksi kolmikerroksinen nukketalo ja lentokoneen mallinen mäkiauto.

Ensimmäisen kasvihuone rakennettiin vasta kiihkeän riidan jälkeen. Lina oli toivonut omaa puutarhaa, eikä kasvihuone vastannut lainkaan hänen puutarhaunelmiaan. Vaahteramäellä asui siihen aikaa hirvi, joka piti erityisesti herneistä ja kaikista muista viljelykasveista, jotka eivät kelvanneet jäniksille, myyrille tai linnuille. Totesimme, että kasvihuone oli ainoa mahdollisuus, jos halusimme satoa myös omaan suuhumme.

Ja sitten mieheni aloitti päätalon rakentamisen. Mansardikattoon, kuisteihin, erkkereihin ja parvekkeisiin on helppo ihastua, mutta niiden rakentaminen on ainakin yhden miehen vapaa-ajanharrastuksena hidasta hommaa. Minulle ja lapsille aikataulun venyminen sopi hyvin, sillä näin sain tutustua taloomme vähitellen, kaikessa rauhassa. Lapset taas kasvoivat aikusiksi ja saavat nyt itse päättää, milloin ja miten haluavat Vaahteramäellä aikaansa viettää.


Ei kommentteja: