28.6.08

The Spirit of America

Minut on Suomessa kasvatettu siihen, että vieraille ei puhuta, turhaa ei osteta ja ruokaa ei jätetä. Tuntuu siltä, että Amerikassa ei näillä opeilla pitkälle pääse.

Amerikkalaiset jutustelevat mielellään ja kyselevät kaikenlaista. En vieläkään osaa reagoida luontevasti kun myyjä tervehtii kysymällä "How are you guys doing?", tai kun tarjoilija toivottaa ihanaa iltaa, lähtiessämme kymmenen aikaan hotelliin nukkumaan. Ihmiset ovat kuitenkin avuliaita, jopa New Yorkissa saimme pyytämättä apua.

Kaikki tuntuu perustuvan täällä ostamiseen ja kuluttamiseen. Amerikkalaiset ovat saaneet erityisen setelin, jolla pitäisi ostaa kulutustavaroita, ettei talous romahda. Olemme kuunnelleet automatkoilla vilkasta radiokeskustelua siitä, miten economic stimulation package pitäisi käyttää. Suositeltavinta on ostaa taulutelevisio, tietokone tai muuta kulutuselektroniikka. Sen sijaan rahaa ei pitäisi käyttää bensaan.

Olin odottanut, että yksi autenttisimmista kokemuksistani olisi amerikkalaisten lihavuus, mutta toistaiseksi itärannikon ihmiset eivät ole oleellisesti lihavampia kuin suomalaiset. Liikalihavuuteen kyllä löytyisi helppo selitys, sillä ruoka-annokset ovat valtavia. Olen saanut kertaalleen lautasen tyhjäksi ja kerran jaksanut maistaa jälkiruokaa.

1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Samaa kohteliaisuutta huomasin myös New Yorkin matkkallamme, jopa tavaratalojen osastoilla komeat vartijat toivottivat tervetulleeksi ja lähtiessämme toivotus oli kiitos käynnistä.
Suomessa ei tallaista ilmiötä ole.