25.8.07

Vuodenaika pitkä, sesonki lyhyt

Olen aina ollut huono sesonkiruokien laittaja. En esimerkiksi hahmota milloin on raparperiaika, milloin kannattaisi laittaa kuhaa tai mitä maaliskuun must-ruokiin kuuluu. Appelsiineja olen aina saanut vuoden ympäri kaupasta.
Vuodenaikaruokien suunnittelu on kuitenkin taito, jonka haluaisin. Tuoreiden, ajankohtaisten ja saatavilla olevien raaka-aineiden lisäksi sesonkiruokien etuihin kuuluvat tarinallisuus ja traditio. Lisäksi vakireseptit ("aina lokakuussa meillä syödään porkkanasosekeittoa ja sämpylöitä") helpottaisivat ruokaviikon hallintaa. Omassa opiskelussani irti kanasuikaleista ja valmiskastikkeista on ollut apuna Helsingin Sanomien Ruokatorstai - kirja, jossa reseptit on jaoteltu kätevästi kuukausittain. Nyt osaan jo odottaa madeaikaa.

Raaka-ainekuriin en kuitenkaan aio täysin alistua: ikkunalaudalla kasvavat yrtit mahdollistavat kesätrippailun kesken parhaimmankin punajuurikauden.

Kotimaisten persikoiden satokausi on saattanut jo mennä, mutta ainakin kaupasta niitä löytyy paljon. Oheinen resepti on Marta Stewart Living 8/2006 lehdestä. Ihan kehityskelpoinen ohje: piirakasta tuli kaunis ja creme fraiche suli päälle meheväksi kastikkeeksi. Minusta tämän piirakan juju on nimenomaan sen yksinkertaisuus, nopeus ja tekstuurien selkeys, joten itse piirakkapohja oli makuunsa nähden varsin työläs. Seuraavalla kerralla toisin.

Persikka-ranskankerma piirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 ruokalusikallista sokeria
1/2 ruokalusikallista suolaa
1,2 dl voita, pieninä paloina
1 kananmunan keltuainen
2 ruokalusikallista jäävettä

Päällinen:
0,6 desilitraa tomusokeria
3 ruokalusikallista jauhoja
1/4 teelusikallista leivinjauhoa
ripaus suolaa
0,6 desilitraa voita, pieninä paloina

Täyte:
5 keskikokoista persikkaa, lohkottuna
2 ruokalusikallista sokeria
ripaus suolaa
(vaniljauutetta maun mukaan)
5 ruokalusikallista ranskankermaa

1. Aloita taikinalla. Sekoita jauhot, sokeri ja suola, lisää voinokareet. Työstä yleiskoneessa/sauvasekoittimella n.10 sekuntia. Lisää keltuainen ja edelleen sekoittaen kaada jäävesi hitaasti joukkoon. Taikinan tulisi juuri ja juuri pysyä koossa. Painele levyksi ja kääri kelmuun. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.
2. Tee päällinen: sekoita sokeri, jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon voinokareet ja nypi karkeaksi rouheeksi.
3. Kauli päällinen piirakkavuokaan sopivaksi, pistele pohja haarukalla ja siirrä pakkaseen 30 minuutiksi.
4. Esipaista peitettyä pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Resepti neuvoo käyttämään herneitä/painoja, mutta ainakaan minulla pohja ei noussut. Viimeiset 5-8 minuuttia pohjaa paistetaan ilman päällistä. Viimeiseksi uunilämpötila lasketaan 175 asteeseen.
5. Tee täyte: lohko persikat viipaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja vaniljauute. Anna tekeytyä 15 minuuttia. Levitä piirakkapohjalle 2 ruokalusikallista ranskankermaa & 1/3 päällisestä. Asettele persikat päälle spiraaliksi. Ripottele päälle loput ranskankermasta ja päällisestä.
6. Paista piirakkaa uunissa, kunnes ranskankerma kuplii ja päällinen on saanut väriä, noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia. Tarjoa lämpimpänä tai haaleana.


Ei kommentteja: