21.3.07

Bataattia, perunaa ja halloumia - täysi, pehmeä ja yksinkertainen


Meillä syötiin lohturuokaa jo ennen kuin sana oli suomeen kääntynytkään. Lapsena isä teki usein ison kulhollisen muskotti-perunamuussia, joka muistaakseni käytettiin vielä uunin kautta ennen tarjoilua. Kotona lohturuokaa on makaronilaatikko tomaattiviipaleilla ja cheddarilla, opiskelija-asunnossa ruispuuro kattilassa keitettynä. Minun mielestäni lohturuokaan ei välttämättä liity kurja mieli - tärkeää on täysi lautanen, pehmeät maut ja yksinkertainen ote.

Tämä Nigellan Lawsonin Syötävän hyvää - kirjasta löytyvä paistos oli aika lähellä päästä lohturuokakategoriaan. Perjantaipöytään se ainakin sopi helppotekoisuutensa ansiosta.

2-3 annosta (reilu!)
1 suuri bataatto
2-3 pientä rosamunda perunaa
2 punasipulia
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1/2 valkosipulia
oliiviöljy
mustapippuria
200 g halloumia ohuina viipaleina

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Lohko bataatit ja perunat lohkoiksi - perunat voi jättää hieman pienemmiksi, koska ne kypsyvät hitaimmin. Halkaise punasipuli, poista kuoret ja lohko puolikkaat 4-6 osaan. Poista paprikoista siemenet ja lohko. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan ja pane kaikki ainekset uunivuokaan. Pyöritä muutamassa tilkassa öljyä ja rouhki mustapippuria päälle. Kypsytä ruokaa uunissa noin 45 minuuttia - lopuksi levitä juustoviipaleet kasvisten päälle ja paahda uunissa (grillivastuksella) 5-10 minuuttia, kunnes juusto on hieman sulanut. Suolaa voi lisätä maun mukaan.

2 kommenttia:

Pioni kirjoitti...

Minullekin tietyt ruokalajit merkitsevät lohtua tai arjen turvallisuutta. Jostain syystä kunnollisuuden kaipuuni konkretisoituu kuoriperunoihin ja uunikalaan. Perunoita kattilassa ja lohta uunissa - elämässä on toivoa.

Daisy kirjoitti...

Mulle taas lohturuoan täytyy olla nopeasti valmistettavaa. Jälkiuunileipä ja aurinkotomaattituorejuusto sekä yksittäispakatut jugurtit ovat minun arjen luksusruokaa..