24.2.07

Tavarataivaan vaiva

"Ihmiset tahtoo kaikenlaista, vieraita tavaroita vieraista maista.
Pian ovat kaapit täynnä kamaa, elämä on kuitenkin yhtä ja samaa.
Iloon ei tarpeen tavaroita hankkia, onneen ei tarvita edes pankkia.
- Elina Karjalainen (esim. täällä)"
Meidän kotikasvatuksen perusta on ollut tavarattomuus. Äidin pakkomielle ovat tyhjät kaapit - vielä parempi on jos myös itse kaapit saa heitettyä pois. Kymmenen vuoden aikana kodista on lähtenyt kahdeksan lattiasta kattoon kaappia. Tuliaisiksi opetettiin aina ostamaan lautasliinoja, koska ne kuluvat pois. Meiltä ei löydy lihapullasaksia, ulkoilukerrastoja tai blinipannua. Tukkoisuus ja tavaranmäärä menevät suoraan äidin kipupisteeseen.

Oma suhteeni tavaraan on hieman rennompi, mutta sitäkin tarkempi olen siitä, mikä kotiini päätyy. En ole herkkä sotkun tai kaaoksen suhteen, mutta väärän värisiä käsipyyhkeitä en siedä. Kaveripiirini myös tietää tämän - kukaan ei ole luvannut tuoda tupaantuliaisiin lahjoja!

Verstaalla ajattelin esitellä teille tavaroita, jotka ovat minulle merkityksellisiä. Muutan ensi kesänä opiskelijayksiöstä ensimmäiseen yhteiseen kotiin. Poikaystävä ja minä rakennamme pikkuhiljaa kotikalustoa. Ensimmäiseksi pääsette seuraamaan mitä näistä, isoäidin ja äidin kodeissa kulkeneista tuoleista syntyikään.

Ei kommentteja: