4.5.07

Yhdistä pisteet

"Juuri tarinankertojat keksivät tähtikuviot ja antoivat niille nimet. 'Vetämällä
kuvitellun viivan lähekkäin olevien tähtien välille he antoivat niille hahmon ja
identiteetin', on englantilainen kirjailija John Berger kirjoittanut. 'Tähdet
seurasivat tuolla viivalla toisiaan kuin tapahtumat kertomuksessa.
Tähtikuvioiden hahmottaminen ei tietenkään muuttanut tähtiä eikä liioin sitä
pimeää tyhkyyttä joka niitä ympäröi. Se muutti ihmisten tavan tulkita
yötaivasta. "
- Merete Mazzarella Tähtien väliset viivat - esseitä identiteetistä s. 43 (Tammi 2003)
Minun elämässäni on tällä hetkellä aika monta tähteä, mutta en osaa yhdistää niitä kuvioksi. Tuloksena voi olla Iso Karhu, Orion, Cassiopeia, Pegasus tai vaikka Pollux. Niin, ja analogiaa jatkaakseni, tähdistöt näkyvät eri tavoin eri leveysasteilla, eri vuodenaikoina sekä eri vuorokaudenaikoina. Lisäksi leveyaste määrää, miten paljon tähtiä voi ylipäätään näkyä. Nyt olisi tarinankertojalle töitä.

2 kommenttia:

Pioni kirjoitti...

Ajatus tähtikuvioista, jotka tulevat näkyviin vasta mielikuvitusviivojen avulla, on aika mielenkiintoinen. Olen myös samaa mieltä kanssasi siitä, että meissä kaikissa on tähtiä, joiden välistä yhteyttä emme keksi. Ehkä kannattaisi käyttää vähän aikaa mahdollisen tähtikuvionsa tutkimiseen. Toisaalta joskus tähtikuvio tulee näkyviin omia aikojaan, ponnistelematta. Lopputuloksen kannalta kumpikin tapa on yhtä hyvä.

Vaahteramäen Lina kirjoitti...

Tämä menee nyt vähän köyhän naisen Jukka Relander vs. Tuomas Nevanlinnaksi, mutta antaa mennä..

"Tähtien ryhmittely tähdistöiksi ei aikojen saatossa ole ollut mitenkään täsmällisesti määrättyä, vaan eri kulttuureissa on ollut erilaisia joukkoja tähdistöjä. Kuitenkin selvimmät kuviot kuten Orion ja Skorpioni esiintyvät samankaltaisina useimmissa kulttuureissa." - Wikipedia

Eri tähtikuviot muodostuvat siis eri kulttuureissa eri tavoin - Japanissa minun kärkitähteni varmaan yhdisteltäisiin eri tavalla. Ne ominaisuudet/mahdollisuudet, joita pidän kirkkaimpina nyt, saattavat muualla määrittyä toisin. Kristinan teksti vaakunakuvista, liittyy mielestäni myös ajatuksellisesti samaan olennaisen ja kirkkaan löytämiseen ja hahmottamiseen.

Jos siis saan hahmoteltua oman tähtikuvioni, lupaan kyllä postata sen tänne :)