3.1.07

Slowfood osa 1


Tammikuun kunniaksi söimme tänään borssikeittoa, tarkemmin sen puolalaista pikkusiskoa. Puolalaisessa borssissa punajuuren määrä on vähintään puolet ja siinä on mukana lihaa, pekonia ja makkaraa. Ohjeesta tulee iso annos!

Sivupalaksi askartelin ruisleipäkolmioita kera sitruunaisen oliivitahnan.

Puolalainen borssikeitto
750 g punajuuria
250g kaalia (itse innostuin silppuamaan puolen kilon verran)
200 g sipulia
100 g porkkanaa
100 g selleriä
50 g tomaattisosetta
2 l lihalientä
1 sitruuna
1/2 dl punaviinietikkaa
100 g pekonia
100 g kirpeää makkaraa
100 g keitettyä naudanlihaa (meillä makkaran puutteessa laitettiin 200 g tarjouksessa ollutta hirvenkäristystä - toimi myös)
50 g voita
valkosipulia
maustepippuria
valkopippuria
timjamia
suolaa

Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi massaksi. Pilko sipuli. Sulata voi, pane siihen punajuurisuikaleet ja hauduta niitä keskilämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää punaviinietikka, sitruunasta puristettu mehu, tomaattisose, muut kasvikset ja hauduta vielä 10 minuuttia kannen alla välillä sekoittaen. Lisää lihaliemi ja mausteet.

Keitä 45 minuuttia hiljaa kiehuen kansi raollaan. Ruskista liha ja lisää se, keitä vielä 15 minuuttia. Viimeistele suolaisuus (ja lisää juuri ennen tarjoilua ohueksi viipaloitu makkara. )

Tarjoa smetanan kanssa.


Sitruunainen oliivitahna
2 1/2 dl persiljasilppua
1/2–2 valkosipulinkynttä
2 1/2 dl sitruunatäytteisiä oliiveja (löytyy säilykehyllystä)
1 dl pinjansiemeniä
1/2 dl öljyä
2–3 rkl raastettua parmesaanijuustoa
(1/4 tl suolaa)

Hienonna persilja ja puserra valkosipulinkynnet joukkoon. Mittaa loput ainekset mukaan ja hienonna sauvasekoittimella melko tasaiseksi massaksi. Lisää suolaa varovasti, minulla tuli vähän turhan suolaista. Tarjoa paahdettujen ruispaahtoleipäkolmioiden kanssa.


Keiton ohje löytyy Eero Mäkelän keittokirjasta Sata parasta, oliivitahna taas Maku-lehden sivuilta.

Ei kommentteja: